Border crossings (Albanian: Vendkalimet kufitare) in the Republic of Albania are defined as boundary checkpoints that serve to control the flow of people and goods from neighbouring countries to and from Albania. These checkpoints are administered by the border police authorities that record the entry and exit of each person and vehicle followed by the customs authorities that record the entry and exit of goods and cash. Albania currently has 22 operational land border crossings and shares borders with Montenegro, Kosovo (116.3 km),[1] North Macedonia (186.1 km),[2] and Greece. This article outlines a complete list of Albania's international border crossings, including land, sea and air entry points.[3]

Land border crossings

* Indicates main border crossing

 Montenegro

Main article: Albania–Montenegro border

Muriqan-Sukobin integrated crossing between Albania and Montenegro
Muriqan-Sukobin integrated crossing between Albania and Montenegro

 Kosovo

Morinë–Vërmicë border crossing
Morinë–Vërmicë border crossing

 North Macedonia

Bllatë border
Bllatë border

 Greece

Kakavi border
Kakavi border

Railway crossings

 Montenegro

 Greece

Maritime ports

Port of Durrës
Port of Durrës

Airports

See also

References

  1. ^ "Kosova në shifra" (PDF). Agjencia e Statistikave të Kosovës. Retrieved 28 September 2017.
  2. ^ "Sector for Border Affairs and Migration". Macedonian Border Police. Retrieved 6 April 2022.
  3. ^ "Cilat janë pikat kufitare me fluksin më të madh në Shqipëri?". Scan TV. 3 June 2018.
  4. ^ "Projektligji "Për hapjen e pikës së përbashkët kufitare Muriqan–Sukobin"". Zyra e Komunikimit dhe Informimit të Këshillit të Ministrave. 17 February 2007.
  5. ^ "Hapet pikëkalimi Shishtavec midis Kosovës e Shqipërisë". Koha ditore. May 10, 2013. Retrieved May 10, 2013.
  6. ^ "Marrëveshjet me Malin e Zi Hekurudha, projekti kryesor". BalkanWeb. 12 May 2001.
  7. ^ "Linja e re hekurudhore që do të lidhë Shqipërinë me Greqinë". ABC News. 20 May 2021.